Onze oud-redacteur Anika heeft een boek geschreven over haar leven met borderline dat vanaf 16 oktober via alle (online) boekhandels verkrijgbaar zal zijn. Speciaal voor de nieuwsbrief van Stichting Borderline vertelt ze meer over haar langgekoesterde droom die eindelijk uitkomt, na jaren van therapie en zelfreflectie. “Je kunt met borderline leren leven,” aldus de schrijfster van ‘Over the borderline‘.

Ik kan het nog niet helemaal bevatten, maar mijn boek ‘Over the borderline’ verschijnt op 16 oktober! Dan zal mijn autobiografie over mijn leven met borderline via alle (online) boekhandels verkrijgbaar zijn. Een langgekoesterde droom die eindelijk uitkomt, want ik heb zo verschrikkelijk lang naar dit moment toegeleefd. Op mijn 11e wist ik al dat ik schrijfster wilde worden, maar dat boek kwam er maar niet door mijn perfectionisme en mentale problemen. Maar hey, 30 jaar later ben ik er nog en is ‘Over the borderline’ het mooiste cadeau ooit! Met dank aan uitgeverij Avenir Publishing die in mij en mijn verhaal geloofde.

Ik was ervan overtuigd dat ik gedoemd was om voor altijd dat labiele ‘borderlinemeisje’ te blijven

Op mijn 18e kreeg ik de diagnose borderline, werd ik opgenomen in een kliniek en begon er een jarenlange strijd om met deze persoonlijkheidsstoornis om te gaan en mijn trauma’s te verwerken, onder andere de scheiding van mijn ouders: “Ik was ervan overtuigd dat ik gedoemd was om voor altijd dat labiele ‘borderlinemeisje’ te blijven zonder toekomstvisie en idealen. Het meisje dat zichzelf bovendien sneed als de emoties te hoog opliepen, verschrikkelijke driftbuien had en van de ene depressie in de volgende schoot. Het meisje dat andere mensen op een voetstuk zette en daar haar erkenning uit haalde, maar daardoor ook in een schijnwereld leefde. Het meisje dat zo’n slecht zelfbeeld had dat de dood vaak de enige oplossing leek.” Gelukkig wist ik na jaren van intensieve therapie en zelfreflectie op te krabbelen en kon ik gaan werken aan mijn toekomst.

Het schrijfproces van ‘Over the borderline’ was intens en duurde eveneens jaren. Met dit boek wil ik aan de buitenwereld meegeven dat het mogelijk is om een psychische kwetsbaarheid te accepteren en ermee te leren leven. Het zou geweldig zijn als ik met mijn verhaal het stigma op borderline kan verminderen en tegelijkertijd hoop en steun kan bieden aan diegene die het nodig hebben.

Borderline doet ook veel met de omgeving. Mijn vader schrijft in het voorwoord: “‘Over the borderline’ laat zien hoe verwoestend deze stoornis is. Niet alleen voor degene die het heeft, maar ook voor de dierbaren eromheen. Het is alsof er een atoombom ontploft die alle normale omgang kapotmaakt.” Wij hebben het als gezin gered, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Laat dit boek dat lichtje in de duisternis zijn. Er is echt een leven na de diagnose mogelijk. Ik kan oprecht zeggen dat ik nu gelukkig ben. Misschien niet genezen, maar wel vrij.

Wil jij zeker zijn van een exemplaar? Via Avenir Publishing kun je alvast een pre-order plaatsen. Inclusief een mooie boekenlegger. Ga naar: https://avenirpublishing.nl/product/over-the-borderline-verkrijgbaar-vanaf-16-oktober/

Anika Rooke

www.anikarooke.nl
www.avenirpublishing.nl