Skip to content

Meerdere zorgverzekeraars vergoeden ggz niet volledig.

Waar moet je op letten?

Alle verzekeringen hebben de afgelopen weken hun tarieven voor 2022 bekend gemaakt. Hun cliënten hebben hierover bericht ontvangen en de informatie staat op de websites van de verzekeringen vermeld. Ontvang je momenteel zorg of verwacht je deze in 2022 nodig te hebben? Dan is het extra belangrijk na te kijken met welke aanbieders je zorgverzekering een contract heeft afgesloten. En welke vergoeding zij zullen bieden aan zorgverleners die niet gecontracteerd zijn. In sommige gevallen wordt voor niet-gecontracteerde ggz 75% of minder van de kosten vergoed.

Om welke verzekeraars gaat het?

Tot nu toe is bekend dat OHRA en Nationale Nederlanden in 2022 maximaal 75% van de niet gecontracteerde zorg gaan vergoeden, en in sommige gevallen zelfs nog minder. Eerder besloten de verzekeringen ONVZ, PNOzorg, VvAA, De Friesland (Achemae), Pro Life, DSW en Ditzo al om geen polis meer aan te bieden die alle zorg vergoedt.

Wat zijn je mogelijkheden?

  • Heeft jouw hulpverlener geen contract bij je zorgverzekering? Dan kun je proberen over te stappen naar een verzekeraar die wel een contract met je hulpverlener heeft afgesloten. Let daarbij ook weer goed op de premie en de voorwaarden.
  • Wil of kun je niet overstappen naar een andere zorgverzekering? Weeg af of je de extra kosten voor je zorg kunt/wilt betalen.
  • Kun je of wil je de extra kosten niet betalen en geen andere verzekering afsluiten? Stap over naar een andere hulpverlener of vraag je zorgverzekeraar om zorgbemiddeling. Zij hebben een zorgplicht, dat wil zeggen dat zij ervoor moeten zorgen dat hun verzekerden de nodige zorg krijgen.
  • Voor mensen met een laag inkomen maar hoge zorgkosten hebben gemeenten een collectieve zorgverzekering afgesloten bij diverse zorgverzekeraars. Dit heet de gemeentepolis. Wil je weten of hiervoor in aanmerking komt? Neem dan contact op met jouw gemeente.
Heb je vragen over de polisvoorwaarden van jouw verzekering, bel met het Nationale Zorgnummer via 0900 – 2356780.

Tips bij het kiezen van een verzekeraar

Naast de zorgverleners waar een verzekeraar contracten mee afsluit (de contractering) en de vergoedingen door de verzekeraar, is het belangrijk om te letten op de zorgpremie. Dat zijn de maandelijkse of jaarlijkse kosten die je betaalt voor je verzekering. Veel verzekeraars verhogen hun premie in 2022 in verband met de hogere zorgkosten van het afgelopen jaar en onzekerheden over de gevolgen van het nieuwe prestatiemodel.