Podcasts, een soort online radioprogramma. Over borderline. Voor de luie lezer. Ze zijn er in overvloed, veel in het Engels, maar ook in het Nederlands. We hebben een selectie gemaakt die over borderline (kenmerken) gaan. Oortjes in en luisteren. Of laten luisteren, hoef je het zelf niet uit te leggen. En ja, het scheelt als je goed bent in Engels. Zie het als een kans om het bij te spijkeren.

Stoorzender de podcast (NL)
Een podcast over mentale gezondheid door radiomaker Jeroen Sturing en ervaringsdeskundige Claire de Groot die zijn derde seizoen in gaat. Claire worstelde zelf lange tijd met mentale kwetsbaarheden als depressies en een eetstoornis. Samen met haar vriend Jeroen vecht ze voor meer openheid over deze onderwerpen. In november vorig jaar spraken ze met Kathelijn Hulshof over haar boek “Gevalletje borderline”.

De Next Step Podcast (NL)
In de 7e aflevering van de Next Step Podcast van Maike van Meulen is Dunya Vermaat (35) te gast, die als gevolg van haar carrière als topturnster kampte met een eetstoornis. Haar perfectionisme, gezinssituatie, een verkrachtingstrauma en een relatie die uit ging leidde daarnaast tot een persoonlijkheidsstoornis, trauma en een dysthyme stoornis. De Next Step Podcasts  gaan met name over eetstoornissen maar ook over veel andere psychische problemen. Ellende komt nooit immers alleen.

Beautifully Borderline (VS)
Nicole Basinger vertelt over BPS, depressie, angst en haar gevecht ermee. En ze legt uit wat haar heeft geholpen. Ze vertelt ook hoe een opname in een psychiatrisch ziekenhuis in de Verenigde Staten eraan toe gaat. En tip van de sluier: je mag best met een dekentje op de bak naar cartoons kijken, maar je krijgt niet de afstandsbediening.

Bold Beautiful Borderline (VS)
Sara Amundson & Laurie Edmundson praten over borderline. In de aflevering ‘Wait, am I really here?’ gaat het over dissociatie.

The Mental Survivalguide (NL)
Een podcast vóór jongeren door jongeren. Hier maken wij mentale gezondheid bespreekbaar, door over verschillende onderwerpen te praten.  Aflevering 4 gaat over persoonlijkheidsstoornissen. In deze aflevering zijn Lucas en Eileen op bezoek bij Jasper, een psychiater die werkzaam is bij de GGZ en zijn expertise ligt vooral bij persoonlijkheidsproblematiek. Ze praten over hoe breed de term persoonlijkheidsstoornis eigenlijk is en over de taboe rondom persoonlijkheidsstoornissen. Het begint met een trigger waarschuwing.

Ik Ben Toch Niet Gek?! (NL)
De podcast waarin hosts Daniëlle Hadderingh en Sophie de Bree aandacht besteden aan psychiatrische stoornissen en de stereotypen en vooroordelen die hierbij komen kijken. Deze aflevering gaat over borderline.

Een wereld te winnen (NL)
Een podcastserie van GGNet. ‘De weg naar herstel niet altijd eenvoudig, maar we hebben vertrouwen en willen vooruit, vernieuwen en verbeteren. Maatschappelijke trends en ontwikkelingen hebben onze visie op mentale gezondheid veranderd. In 5 afleveringen praten we met verschillende mensen over de ontwikkelingen in de ggz. In de aflevering ‘Wat gebeurt er achter de deur tijdens een behandeling?‘ praten Suzanne Haeyen, beeldend therapeut en Silvia Pol, klinisch psycholoog, over wat persoonlijkheidsproblematiek is, hoe behandeling eruit ziet en over het onderzoek naar de invloed van beeldtherapie voor mensen met een persoonlijkheidsstoornis.

Spectrum podcast (NL)
Dipsaus Podcast heeft een podcastserie Spectrum gericht op de queer community. In aflevering 16 praat host Riyaz van Wegberg over zijn diagnose borderline.

Podcast Kritisch Denken (BE)
In deze aflevering van de Vlaamse podcast wordt ingegaan op ‘broodjes aap in de psychologie’ zoals: ‘Krijg je een persoonlijkheidsstoornis als je in je jeugd seksueel misbruikt bent?’ En ‘zijn psychiatrische patiënten vaak gewelddadig?’

The Mindful Borderline (VS)
Mersade Manis legt uit hoe ze de verantwoordelijkheid heeft genomen voor haar borderline kenmerken. Ze geeft tips en deelt levenslessen.

Breaking the Borderline Stigma (VS)
Kristin Nicole, zelf ook HSP en borderliner, praat over het stigma van BPS. En ze legt uit hoe je eelt op je ziel kunt krijgen zodat je een waardevol leven kunt leiden ondanks de uitdagingen van BPS.

Simone’s Songlines (NL)
Chantal Schouten spreekt in deze podcast van Avrotros met de Vlaamse ‘verdrietdokter’ en psychiater Dirk de Wachter en schrijver van het boek ‘Borderline Times’. Onze hele samenleving heeft borderline, stelt De Wachter. Het voldoet aan alle voorwaarden. In zijn laatste boek ‘De kunst van het ongelukkig zijn’ pleit hij ervoor om niet het grote geluk na te jagen, maar om de mindere kanten van het leven te accepteren.

RecoverStory (NL)
Leven met een psychische kwetsbaarheid geeft je soms de nodige uitdagingen. Hoe past deze psychische kwetsbaarheid in een leven met kinderen? Breek je het open of probeer je het te verbergen? In deze podcast van RecoverStory vertelt Manuela Blaswich hoe zij hiermee is omgegaan. Blaswich (48) woont met haar gezin in Breda. In het verleden is zij gediagnosticeerd met de borderline persoonlijkheidsstoornis. Inmiddels is ze al weer jaren stabiel. Sinds tien jaar is ze werkzaam als ervaringsdeskundige in de psychiatrie.

A Borderline Personality (VS)
Allie praat in 50 korte afleveringen over haar eigen borderline. And she gets it, really. ‘De grootste dagelijkse worsteling is het verschil tussen wie je eigenlijk wil zijn, en wat je psychische problemen van je maken.’

Mein schönes Leben mit Borderline (DU)
Alex Jeanne heeft BPS, studeert psychologie en heeft daarnaast een gelukkig leven met haar vriendje Jonas. Ze praat op haar podcasts opgewekt over haar leven, haar vakantie naar Dominica en oh ja, ze heeft onlangs een lotgenotengroep opgezet. Alex: ‘ Geestesziekte hoeft geen vloek te zijn! Ik heb zelf een borderline persoonlijkheidsstoornis en zal je meenemen op weg om constructief met de ziekte om te gaan en je te laten zien dat ondanks de diagnose een vervuld en tevreden leven mogelijk is. Ik deel mijn tips en ervaringen en doorbreek typische clichés.’ In het Duits, voor als je het Engels even beu bent.

The Borderline Idealist (VS)
‘Now that you’ve found us, you’ll never be alone again’ zeggen AJ en zijn echtgenoot Chris die al sinds 2018 een podcast maken over BPS, angststoornis en depressie. Samen bespreken ze de uitdagingen in hun huwelijk, psychische problemen en hun leven als introvert. Wel met reclame, in het Nederlands nota bene. AJ en Chris hebben ook een kanaal op Youtube. Dan kun je je ogen ook weer eens gebruiken.

Calling Bullsh*t on BPD Stigma (VS)
Wie zegt dat mensen met borderline niet tot grootse dingen in staat zijn?  Dr. Courtney Trace (aka @thetruthdoctor op Instagram) ziet dat heel anders. Er zijn niet veel professionals die uitkomen voor hun eigen gevecht met borderline. Influencer Trace heeft er geen moeite mee. Dit is een verhaal over wat je met doorzettingsvermogen en hard werk kunt bereiken als je de vooroordelen van de samenleving gewoon naast je neerlegt. Trace: ‘Ik hou niet van het woord “kwetsbaar”. Het houdt in dat we doelwit worden van fysieke of emotionele aanvallen omdat we eerlijk zijn over onze geestelijke gezondheidsproblemen.’

Back From The Borderline (VS)
Over herstel van borderline en CPTTS gaan de veertig (!) podcasts op de site Back From The Borderline. Een groot aantal onderwerpen wordt behandeld die meer dan de moeite waard zijn.

From Borderline to Beautiful (VS)
Een flink aantal podcasts over BPS van Rose Skeeters. Drie seizoenen inmiddels. Ze is therapeut en daarnaast getrouwd met een ‘motivational coach’ en dat is te horen. Dat is prima, fijn om naar te luisteren. Skeeters: ‘Ons doel is om een show te maken die hoop biedt en jou en je naasten wil helpen met BPS. Het stigma is niet gerechtvaardigd want de prognose is goed. Dus weg ermee.’

Borderline and Back (VS)
Hope, Management and Resilience for Borderline Personality Disorder is de subtitel van deze serie podcasts van de Amerikaanse Maggie Law. Ze is geen therapeut, geen psychiater of psycholoog, ze is een lotgenoot en vertelt waar ze mee te maken krijgt in haar leven met BPS. Law: ‘Ik ben even weggeweest, dat moest, maar begin nu aan seizoen twee. Wie had dat gedacht!’

ONLY Cure For Borderline Personality Disorder (UK)
De Britse Shamala Del Rosario, echtgenoot, moeder en grootmoeder, heeft al haar hele leven last van BPS maar komt daar pas recentelijk voor uit. Om de verloren tijd in te halen wil ze tot op de bodem uitzoeken hoe ze het kan fixen.

The Borderline Dad (VS)
‘Hey I’m BorderlineDad. I have borderline personality disorder and this podcast is about living with BPD and raising two kids who have mental health issues of their own.’ Borderline Dad is ook op Youtube te vinden.

Created BORDERLINE (VS)
Savannah Bollenbaugh is een 32-jarige vrouw en heeft recentelijk de diagnose BPS gekregen en bespreekt de negen kenmerken. Ze schrikt er zelf van. ‘But I’ve created this podcast with the intentions of helping at least one person. Also, talking about your issues is always a form of therapy so I am here helping me too.’ Speelduur 12:46.

Borderline and Brave (VS)
Carrie Garcia, een vrouw van dertigplus jaar, navigeert de klippen van borderline, met behulp van sarcasme en humor. ‘It’s all in good fun!’

Cluster B: A Look At Narcissism, Antisocial, Borderline, and Histrionic Disorders (VS)
Ars Longa Media laat Dr. Grande aan het woord over de verschillende cluster B persoonlijkheidsstoornissen uit de DMV-5.

Hebben we wat gemist? Laat het ons weten! Wil je zelf ook podcasts maken? Er is zeker in het Nederlands nog heel veel meer over te vertellen! Spotify heeft er een speciale app voor: Anchor, voor zowel Android als Apple. Hier vind je tips over hoe je podcasting aanpakt. Of hier bij wikiHow. Hou ons op de hoogte, tot horens!