Ervaringsverhalen

Mede mogelijk gemaakt door Tess!

Al heel lang geleden heb ik geaccepteerd dat organiseren niet tot één van mijn talenten behoort. Dat heeft meerdere oorzaken. Ten eerste vind ik het ontzettend moeilijk om te bedenken wat ik wil of moet gaan doen. Ten tweede is mijn hoofd een enorme chaos, dit reflecteert behoorlijk op mijn planningen. Ten derde verlies ik heel erg snel de motivatie en daardoor de discipline om taken af te ronden. Je zult begrijpen dat dit me niet van pas komt tijdens mijn studie. Maar ik vind het nog veel erger dat ik nooit leuke dagjes kan organiseren met mijn vriend of vrienden.

Lees verder >

Geknakte zonnebloemen

‘Stom, stom kutwijf! Was je maar dood! Stopte je maar met het verzieken van andermans leven en ging je maar hartstikke dood!’ Mijn voeten slepen zich met iedere stap moeizamer voort en de twee tassen in mijn handen trekken mijn armen verder omlaag. Af en toe schuurt er eentje over de grond en ik heb het gevoel alsof ik ontplof van ergernis als dat gebeurt. De warme zon voelt als een aanval op mijn loden lichaam en de weg naar mijn huis lijkt eindeloos voort te duren. Het is maar goed dat mijn vriend mij min of meer naar huis heeft gestuurd. Vanaf het moment dat ik weg begon te raken was dat waarschijnlijk de enige oplossing om een beetje van zijn dag te redden. Hij was vast ook bezorgd om mij en hij zal wel echt denken dat het beter voor me is om even alleen te zijn, maar ik heb geen zin om het nu van zijn kant te bekijken.

Lees verder >

De strijd duurt voort

Verlatingsangst is mijn grootste vijand. Verlatingsangst zorgt ervoor dat ik van de één op de andere dag overga van het blije naar het wat-heeft-het-ook-allemaal-voor-zin-gevoel. In één klap kan ik me dan niet meer voorstellen hoe het is om me niet ellendig te voelen. Alle oude gedachten stromen terug in mijn hoofd. De ik-wil-niet-meer, de ik-had-nooit-mogen-bestaan, de gadver-wat-ben-je-toch-een-smerig-wijf, etc… Vrijwel meteen reageert ook mijn lichaam met hartkloppingen en een zeurende pijn die vanuit mijn schouders naar mijn handen uitstraalt: spanning. Mijn lichaam schiet weer in de stressmodus en maakt zich klaar om te vechten of te vluchten. Vluchten heeft meestal de voorkeur. Ik wil zo hard als ik kan wegrennen, onder de dekens kruipen en er nooit meer onderuit komen.

Lees verder >

Zomer

Ieder jaar als de zomer nadert begint de strijd weer. De hele zomer moet dan tot en over de rand gevuld worden met leuke, spannende, en zomerse activiteiten. Geen enkele dag mag binnen verspild worden. Ieder zonnestraaltje moet ik benutten, niet alleen voor een zo bruin mogelijke huid, maar ook voor het ‘plezier’. Iedere dag moet ik een berichtje op facebook kunnen plaatsen, net zoals alle anderen, dat ik iets leuks heb gedaan die dag: barbecueën, zwemmen, kamperen, feesten,… Als ik dat namelijk niet kan, dan weet iedereen dat ik niets heb gedaan die dag en dat mijn leven saai en leeg is. Dat mijn leven winter is.

Lees verder >

The guitar

Ik heb net de film ‘The guitar’ gekeken. Het is voor mij bijna magisch hoe een film of een bepaald liedje heel even je kijk op de wereld kan veranderen. Alles om me heen is exact hetzelfde als dat het daarvoor was en toch is alles even helemaal anders. Het ligt aan de film of het liedje wat het is dat verandert.

Lees verder >

Punt of komma?

Sinds enige maanden heeft de stichting weer een nieuwe columniste. Elke maand schrijft zij haar ervaringen met betrekking tot haar diagnose BPS in een ervaringsverhaal/column. De eerste columns zijn verschenen onder lotgenotencontact/columns. Vanaf 20 mei worden de columns verplaatst naar ervaringsverhalen. Voel je vooral uitgenodigd te reageren!

Lees verder >

Over zelfbeschadiging

Zelfbeschadiging, ook wel automutilatie genoemd, komt vaker voor dan we denken. Niet alleen bij mensen met borderline, maar ook bij mensen met een andere stoornis of zelfs geen stoornis. Toch hangt er een soort van taboe overheen. Er wordt niet openlijk over gepraat en je loopt er meestal niet mee te koop. Je wilt dan ook het liefste dat niemand het weet omdat je je ervoor schaamt en bang bent voor de reacties van anderen. Toch is het goed om iemand in vertrouwen te nemen, een goeie vriend(in), je partner, een familielid of je hulpverlener. Zij kunnen je een helpende hand bieden en je laten merken dat je er niet alleen in bent. Soms kan het ook helpen om erover te praten met iemand die er zelf ervaring mee heeft of heeft gehad, alleen bestaat daarbij wel de valkuil dat je erdoor kan worden getriggerd.

Lees verder >

Mijn Lichaamsbeeld

Bram (34) heeft sinds een jaar of tien de diagnose borderline. Met vallen en opstaan heeft hij leren leven met de handicaps die deze diagnose met zich meebrengt. Het vergaat hem inmiddels goed, hij is zelfstandig ondernemer in de ICT-sector, maakt graag websites en is fervent aanhanger van voetbal. In deze rubriek staat het lichaam centraal; verandert borderline de manier waarop je naar je lichaam kijkt? Hieronder een kort interview met Bram over zijn lichaamsbeeld.

Lees verder >

Eenzaamheid, drugs en hervonden kracht

‘Het is eigenlijk al vroeg begonnen. Ik ben opgegroeid in een vrij instabiel gezin met mijn vader, moeder en oudere broer. Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en lange periodes weg van huis, dan moest mijn moeder het alleen rooien. Als mijn vader wel thuis was dan maakten mijn ouders veel ruzie, ze pasten niet goed bij elkaar. Mijn vader had er een handje van om zich op mij af te reageren. Bij de hulpverlening was ons gezin bekend maar er heeft nooit iemand echt ingegrepen.’

Lees verder >

De positieve invloed van huisdieren

Er is al veel onderzoek gedaan naar de invloed van het hebben van huisdieren. Los van de wetenschap kunnen wij zelf ook wel bedenken dat een uurtje wandelen met de hond, de gekke capriolen en het knuffelen met je kat een gevoel van ontspanning kan geven. Huisdieren hebben een positieve invloed op mensen, of ze nu ziek zijn of niet.

Lees verder >

Borderline en angst

Veel mensen met borderline leven met de angst om verlaten te worden. Dit is echter vaak niet de enige angst waarmee ze leven. In feite kan iedere angst of fobie voorkomen bij BPS, bijvoorbeeld hoogtevrees, angst voor spinnen, faalangst, etc. Om een beeld te schetsen van de manier waarop borderline en angst elkaar beïnvloeden, heb ik een aantal mensen met borderline gevraagd wat hun grootste angst is en of zij hier iets over wilden vertellen.

Lees verder >

Bed-op-recept: mijn ervaring

Bed-op-recept……het klinkt zo klinisch…zo ziekenhuisachtig….zo van….ik ben gek…met een dwangbuis vastgeketend aan het bed…..Zo kwam het in eerste instantie op mij over, toen ik er de eerste keer van hoorde. Maar nu twee jaar verder, weet ik wel beter.

Lees verder >

Als je wat ouder bent…

Als je wat ouder bent en je hebt borderline dan zijn er een heleboel dingen waar je over kunt schrijven. Daarom kies ik een onderwerp wat met het heden heeft te maken en met mijn vooruitgang. Want dat zie ik wel: mijn leven zit in de lift en daar ben ik trots op want ik kom van heel ver…

Lees verder >