Workshops Landelijke publieksdag 2018

1 – Vraag maar raak (voor alle geïnteresseerden) door ervaringsdeskundigen Karlijn en Ellen van Stichting Borderline

Voorbeeldvragen zijn:
Waar heeft iemand last van?
Hoe ervaar je het etiket BPS
Zijn er goede behandelingen?
Kan je genezen van BPS?

2 – Informatie over de behandelmethode Schema focus therapie (SFT). Door professionals van Scelta, expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek 

Een workshop voor alle geïnteresseerden. Schematherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie die mensen kan helpen om hardnekkige patronen van denken, voelen en doen te veranderen. Silvia Pol is klinisch psycholoog/psychotherapeut, Anne–Marie Claassen is psychotherapeut/milieutherapeut. Samen schreven zij het boek Schematherapie en de gezonde volwassene (2015).

3 – Informatie over de behandelmethodiek Mentalization-Based Treatment (MBT). Door medewerkers van de Viersprong. Specialist in persoonlijkheid, gedrag en gezin. 

Een workshop voor alle geïnteresseerdenBij de MBT wordt uitgegaan van het principe dat een borderline persoonlijkheidsstoornis een stoornis is in de hechting en in het mentaliseringsvermogen. Mentaliseren houdt in dat mensen het doen en laten van zichzelf en anderen waarnemen en begrijpen in termen van gevoelens, gedachten, bedoelingen, verlangens. Patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben vaak problemen op dit gebied.

4 – Vraag maar raak (voor mensen met borderline en hun partner). Door Stichting Borderline, Petra Janssen, ervaringsdeskundige en Niels van den Heuvel, partner. 

Voorbeeldvragen zijn:
Waar heeft iemand last van?
Hoe ervaar je het etiket BPS
Zijn er goede behandelingen?
Kan je genezen van BPS?

5 – Vraag maar raak (workshop alleen voor familie en naastbetrokkenen) Door professionals uit de GGZ, Peter van Voorthuizen en Dorien Haverkamp.  

Informatie over ondersteuningsmogelijkheden. Met elkaar in gesprek gaan over vragen die bij familie leven en het uitwisselen van ervaringen. Peter van Voorthuizen en Dorien Haverkamp zijn Sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (SPV).

6 – Ouder(s) met Borderline en opvoeding van kinderen. (workshop  alleen voor moeders en vaders met borderline problematiek) Door Stichting Borderline, Danique ervaringsdeskundige en Hans de Jong, behandelaar bij Scelta. 

Vanuit haar eigen ervaring als moeder en het hebben van een borderline persoonlijkheidsstoornis, probeert Danique antwoord te geven op al uw vragen. Zij probeert ook praktische tips te geven over de praktijk van het moeder zijn en BPS te hebben. Hans de Jong zal haar aanvullen en ook vragen beantwoorden. Hij heeft jarenlang ervaring als behandelaar en is gespecialiseerd in de borderline persoonlijkheidsstoornis.

7- Borderline en verslaving (door René de Graaf en Ruben den Helden, ervaringsmedewerkers RIBW K/AM)

Een workshop gegeven door ervaringsdeskundigen op het gebied van borderline en verslaving.

8 –Steekje los door Stichting Borderline Ingrid Wessels en Kate beiden ervaringsdeskundigen. 

Een informatieve workshop voor deelnemers die nog over weinig kennis beschikken over de Borderline persoonlijkheidsstoornis.

9 – Waar moet je als hulpverlener op letten in de begeleiding van mensen met borderline. Door Sinanda Benjamins en Isolde Jens van Benjamins & Jens training en coaching. 

Een workshop voor hulpverleners, schooldecanen en anderen die professioneel te maken hebben met het begeleiden van mensen met borderlineproblematiek.

10 – EQfit. Door Maggie Wallet. 

Bij deze workshop worden o.a. bokshandschoenen en stootkussens gebruikt. EQfit werkt met het brein en combineert mentale coaching met fysieke oefeningen. Wij zullen uitleg geven over lichaamstaal en laten zien dat beweging het lichaam automatisch laat ‘spreken’. Tijdens de oefeningen ziet u hoe mensen omgaan met situaties die goed gaan, situaties die niet gaan zoals zij willen en de irritaties die dit met zich meebrengt. Deze workshop is een kennismaking met de EQfitmethode.