Ga naar hoofdinhoud

Toolkit Persoonlijkheidsstoornissen

Hulpmiddelen bij samen beslissen.

Een goede behandeling kies je in samenspraak met je hulpverlener en je naasten. Dit heet ‘samen beslissen’. Samen beslissen is echt niet overal vanzelfsprekend, blijkt uit een peiling onder 880 leden van het MIND ggz-panel. 88% geeft aan dat het belangrijk is om samen te beslissen over de zorg, terwijl ruim 46% nog nooit expliciet met zijn of haar behandelaar hierover heeft gesproken.

Om keuzes voor een bepaalde behandeling goed in zicht te krijgen voor cliënten en naasten, zijn keuzehulpen van groot belang. Keuzehulpen bieden informatie over de behandelmogelijkheden en verkleinen zo de kennisvoorsprong van zorgprofessionals ten opzichte van cliënten en naasten. Een voorbeeld van keuzehulpen zijn de zgn. ‘Option grids’, die aanbevolen behandelingen vanuit een kwaliteitsstandaard onderling vergelijken op één A4. Dit type keuzehulpen zijn eerder in Nederland ontwikkeld onder de naam ‘consultkaarten’ (somatiek) of keuzekaarten (ggz).

Keuzekaarten en Toolkits Samen Beslissen

MIND heeft in de afgelopen jaren de keuzekaarten ontwikkeld en uitgebreid in zogenaamde ‘Toolkits Samen beslissen’. Hierin staan overzichten met aanbevolen hulpmiddelen en behandelingen voor verschillende aandoeningen. Het gaat vrijwel altijd om hulpmiddelen waar je zelf mee aan de slag kunt, psychologische behandelingen, behandelingen met medicatie en hulpmiddelen voor herstel en terugkeer naar werk. Deze instrumenten zijn allemaal ontwikkeld in samenwerking met de lid-/achterbanorganisaties van MIND. Dit is onder andere gedaan voor de volgende aandoening:

Toolkit Persoonlijkheidsstoornissen

Voor de overige Toolkits verwijzen we jullie door naar het Mind Platform.

Back To Top