Ga naar hoofdinhoud

Samen Sterk zonder Stigma podcast serie ‘Blikopeners’

Stigma is een merkteken of label dat wordt gebruikt om bepaalde personen te onderscheiden van anderen en negatieve, onwenselijke eigenschappen aan hen toeschrijft. Dit uit zich in vooroordelen, wantrouwen, angst, stereotypering en/of uitsluitend gedrag. In de podcast serie ‘Blikopeners’ luister je eerst naar een aflevering over een bepaald thema, zoals publiek stigma, en ga je vervolgens als luisteraar zelf actief aan de slag met een challenge over dat thema.

Samen écht impact maken

Jens Glissenaar, projectmedewerker bij Samen Sterk zonder Stigma en één van de initiatiefnemers van de podcast serie vertelt: “In de afleveringen zitten diverse sprekers die ieder op een eigen manier informatie geven over stigma en zelf stigma, bijvoorbeeld over wat het betekent als je hiermee te maken krijgt en wat je dan kunt doen om er minder last van te ondervinden. Je hoort theoretische achtergronden waarmee je beter weet waar het over gaat als we het hebben over stigma, maar we laten je ook verhalen horen van mensen met cliëntervaring, waarin je je wellicht herkent of die je inspireren.”

De podcast Blikopeners is gemaakt voor mensen met een psychische aandoening én voor hulpverleners in de ggz. Ook deze doelgroep is belangrijk om te betrekken, vertelt Jens: “Aflevering vier hebben we speciaal voor hulpverleners gemaakt, om hen te inspireren en ondersteunen deze serie in te zetten in de hulpverlening. De aflevering zit vol tips daarover, samen met achtergronden over stigma en ervaringsverhalen van hulpverleners. Juist professionals in de ggz kunnen bijdragen aan destigmatiserend werken door stigma bespreekbaar te maken én na te denken over de manier waarop zij zelf cliënten bejegenen. De podcast serie kan hierbij helpend zijn.

Zelf aan de slag

‘Blikopeners’ bestaat uit vier afleveringen en bij elke aflevering hoort een challenge. Vanaf 25 augustus 2021 wordt elke week één aflevering gepubliceerd. Jens licht toe: “We hopen dat de podcast en de challenges dienen als een call to action. We vinden het belangrijk dat het niet alleen maar luisteren is, maar juist ook dat luisteraars er actief zelf mee aan de slag gaan zodat het ook beter blijft hangen in de praktijk. Ons doel is om kennis over te dragen, bewustwording te creëren en handvatten te bieden. Met deze podcast serie bieden we een mooie mix aan mensen en ervaringen die hopelijk kan inspireren.”

De podcast serie ‘Blikopeners’ is vanaf 25 augustus 2021 te beluisteren via https://tools.ggzzonderstigma.nl/blikopeners/. De podcast serie is gratis te beluisteren via het inlogportaal op de website van Samen Sterk zonder Stigma.

Luister hieronder naar een teaser.

Back To Top