skip to Main Content

Patrick en Joni stellen zich voor

De afgelopen weken zijn er verschillende nieuwe vrijwilligers bij onze stichting begonnen en daar zijn we ontzettend blij mee. Natuurlijk willen zij zich ook aan jullie voorstellen. Deze maand zijn vrijwilligers Patrick en Joni aan de beurt.

Redacteur Patrick: ‘Ik heet Patrick Linders, mijn vrienden en familie noemen me Pek. Ik ben geboren in 1964, dus ik ben 57 jaar. Ik was al enige tijd geabonneerd op de nieuwsbrief van de stichting. Daarin las ik – onder meer – dat het vrijwilligers zocht voor de nieuwsbrief. Ik dacht: ‘daar ben ik naar op zoek!’

Ik ben zo’n 25 jaar journalist geweest. En fotograaf. Maar niet de hele tijd. Ik ben op een bepaald moment mooie dingen gaan importeren uit Indonesië, etnische kunst, mooie stukken hout uit de jungle, maar de verkoop viel tegen. Nederlanders zijn gierig. Ook ben ik kok geweest. Zomers kook ik nog steeds voor onze vrienden op het tuinpark. Maar niet de hele tijd.

Mijn lieve vriendin, haar kat Ozzy en ik leven een ‘semi-nomadisch bestaan’, afwisselend in Groningen (in de winter) en ’s zomers in mijn tuinhuis in Amsterdam. Op allebei de plekken hebben we een mooie balans gevonden tussen rust en natuur en de (meestal) prettige stress van sociale activiteiten. En ze zorgt voor mij en ik zorg voor haar. Dat doe ik wel de hele tijd.

Ik liep haar vijf jaar geleden tegen het lijf – vrij letterlijk – op een blote-voeten-feestje op het strand van Zandvoort. Na wat flirten en een paar drankjes vertelde ze me eigenlijk meteen dat ze borderline heeft. ‘Dan was dat maar meteen duidelijk,’ zei ze later. Niet dat ik daar op dat moment serieus naar luisterde overigens, het was heel romantisch. Het was het startpunt van een fijne, intense en soms ook ingewikkelde liefdesrelatie die tot op heden alle stormen heeft doorstaan.

Ik heb veel van haar geleerd. Wat een borderline persoonlijkheidsstoornis eigenlijk is en hoe verkeerd het beeld ervan vaak is. En ook dat ik soms even tot tien moet tellen voor ik er iets uitflap. Nu ons leven in rustiger vaarwater is, voel ik de behoefte om iets met haar en mijn ervaringen te doen. Het te delen. Door te schrijven. En te luisteren. Naar jullie.

Dat ga ik dus doen.’

 

Vrijwilliger Joni: ‘Mijn naam is Joni Vergouwen, ik ben 33 jaar en ik woon in Sprundel. Ik heb een ontzettend lieve hond die geen seconde van mij zijde wijkt, spreek graag met vrienden af, ben gek op muziek en speel sinds een aantal maanden de Bugel bij het orkest in ons dorp. Daarnaast ben ik graag creatief bezig, maar mijn meest favoriete bezigheid is toch wel “tantie” zijn van een prachtig neefje en samen bouwen, puzzelen, voetballen en natuurlijk snoepen.

Zo’n ongeveer 12 jaar geleden kwam ik zelf met psychische problemen in de hulpverlening terecht en na heel wat behandelingen en misdiagnoses werd uiteindelijk bij mij BPS vastgesteld. Na deze diagnose te hebben gekregen heb ik zelf gekozen om de MBT (Mentalization-Based Treatment, red.) behandeling te gaan volgen bij de Viersprong. Deze behandeling was voor mij zo succesvol dat ik de diagnose BPS eraf heb gekregen. Zelf ben ik enorm trots op deze prestatie. Ook ben ik bij de Viersprong 4 jaar lid geweest van de cliëntenraad.

Sinds november ben ik vrijwilliger bij Stichting Borderline waar ik onder andere telefonisch lotgenotencontact doe. Daarnaast ga ik meehelpen met het verbeteren van de website en (social) media. Mits corona het toelaat zal ik vanaf januari 2022 ook aanwezig zijn op ons nieuwe kantoor in Utrecht.

Ik hoop met alle ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan samen met alle collega’s een mooie bijdrage te leveren aan Stichting Borderline. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen dat momentje te kunnen bieden waarbij ze “even adem kunnen halen.” Het benadrukken dat niemand er alleen voor hoeft te staan, maar ook zeker de positieve punten belichten in plaats van alleen maar het negatieve zien. Ik kijk er erg naar uit om weer nieuwe ervaringen op te doen, maar vooral een leuke tijd te hebben!’

Back To Top