skip to Main Content

Leestip: ‘Herstel in de pocket’

Gekregen van de therapeuten van BuurtzorgT, een boekje in twee versies, één voor cliënten en naasten in de ggz, en ééntje voor zorgverleners. Over herstel, dat willen we wel.

‘Of je nu op een wachtlijst staat, al in behandeling bent, of een naaste bent, onderzoek vooral wat je nodig hebt, wat je wil en niet wil, wat de ggz voor je kan betekenen en wat je misschien beter zelf kunt doen,’ schrijven de auteurs in dit prettig dun en leesbaar geschreven boekje. Ze stellen zich nadrukkelijk naast je op, niet boven je. Daarnaast verzuimen ze niet ook hun eigen twijfels en problemen met je te delen, een verademing.

‘Vroeger had je bij ons een gekkenhuis, waar gekken woonden. Dat vond ik als kind best eng. Op mijn 19e kwam ik zelf in zo’n gekkenhuis terecht. Wat bleek? De mensen die er woonden waren heel gewone mensen die net als ik waren vastgelopen,’ schrijft Tilly van Oosten, een van de auteurs.

Het boek is daarnaast geschreven door psychiater Remke van Staveren, gz-psycholoog Tom van Wel en ervaringsdeskundige en ggz-agoog Heleen Wadman. Het gaat over herstel en herstelondersteunende zorg in de ggz. En het zijn doe-boekjes, met ruimte voor aantekeningen. Brrrr, we moeten weer aan de slag. En er zijn tips voor naasten. Wadman raadt hen aan om ook voor zichzelf te zorgen.

Nog een goede tip: ‘Houd je eigen emotionele, fysieke en persoonlijke grenzen goed in de gaten. Naar zowel je dierbare als naar de zorgverlening. Als dingen niet oké voelen, heeft dit een goede reden, vertrouw daarop. Dit kan je dierbare die misschien zelf de grenzen en kaders wat kwijt is ook helpen om richting te houden. Laat weten dat je betrokken wilt worden bij de zorgverlening. Bespreek ook met je dierbare waarom dit voor jou belangrijk is. Jij bent net zo goed onderdeel van het herstelproces als je dierbare zelf.’

In de editie voor zorgverleners wordt ook de rol van familie en vrienden benadrukt en ingegaan op wat bij het gehele proces – van intake tot afscheid – de positieve bijdrage van ervaringsdeskundigen zou kunnen zijn.

Het boekje kost een tientje. De royalty’s gaan naar de Stichting Socialrun.

Patrick Linders

Back To Top