Ga naar hoofdinhoud

‘Heel speciaal en verbindend’

Maar liefst 518 deelnemers deden zaterdag 31 oktober mee aan Last Man Standing. Dit evenement, georganiseerd door MIND, moest vanwege corona dit jaar in een iets ander jasje worden gestoken. Het uitgangspunt bleef echter hetzelfde: aandacht vragen voor jongeren met psychische problemen. Honderden deelnemers gaven hier gehoor aan en stonden verspreid door heel Nederland drie uur lang op een verhoging, zodat ze extra zichtbaar waren. Door middel van een livestream waren ze toch met elkaar verbonden. Uiteindelijk is er bijna 130.000 euro opgehaald; een waanzinnig mooi bedrag. Maaike Zwarter was een van die deelnemers aan Last Man Standing @home en doet speciaal voor Stichting Borderline verslag van haar belevenissen.

Voor Maaike (28) was het niet haar eerste keer. Ze vertelt: ‘Vorig jaar deed ik ook al mee aan Last Man Standing, want ik vind het heel erg belangrijk om aandacht te vragen voor psychische problemen. Mijn missie was om zoveel mogelijk geld op te halen voor MIND, zodat zij dit weer kunnen gebruiken om meer bekendheid te creëren als het gaat om psychische aandoeningen, zowel ter voorkoming als ter ondersteuning.’

Vanwege corona moest deze Last Man Standing op een andere manier vormgegeven worden. Maaike vond het jammer dat het een thuiseditie is geworden. ‘De kracht van het evenement ligt voor mij vooral in de steun en kracht die je krijgt van elkaar,’ legt ze uit. ‘Ik vond de drie uur staan dit jaar zwaarder dan de zes uur van vorig jaar.’ Desalniettemin vond ze het gaaf om deel te nemen aan deze landelijke actie. ‘Samen met 517 anderen heb ik een mooi, groot bedrag op kunnen halen. Om daar onderdeel van te zijn geweest, is echt heel speciaal en verbindend.’

Maaike worstelt zelf al tien jaar met psychische klachten en weet hoe het is om als jongere in de hulpverlening terecht te komen. ‘Bij mij begon het met een depressie, maar later bleek er ook meer onder te zitten zoals bijvoorbeeld borderline. Inmiddels ben ik al heel wat depressies, behandelingen en klachten verder. Ik vond het altijd heel moeilijk om open te zijn over mijn klachten. Mijn nabije omgeving wist ook eigenlijk van niks. Tot ik een keer werd opgenomen. Toen moest ik wel dingen gaan vertellen. Stapje voor stapje ben ik steeds opener geworden.’

Iets wat haar daarbij heeft geholpen is het gebruik van Instagram. ‘De openheid die ik daar heb gevonden vind ik heel bijzonder,’ aldus Maaike. ‘Deze zelfde openheid heb ik vooral vorig jaar, maar ook dit jaar, ervaren bij Last Man Standing. Nu gaat het met mij gelukkig wel redelijk. Ik ben weer aan het opkrabbelen uit een diep dal.’

Tot slot wil Maaike ons allemaal iets meegeven: ‘Je bent goed zoals je bent. Je hoeft je niet te schamen voor jouw problemen. Praat erover, wees er open over. Je bent niet gek. En als je er over praat, zal je merken dat je er ook niet alleen voor staat. Je mag er zijn!’

Anika Rooke

Back To Top