
Geslaagde Publieksdag november 2019
Op zaterdag 9 november ontvingen we als Stichting Borderline ruim 120 mensen op onze jaarlijkse Publieksdag in Zalencentrum Seats2meet in Utrecht. Lotgenoten, naasten, vrijwilligers van de Stichting en professionals uit de GGZ ontmoetten elkaar om naar elkaars ervaringen en lezingen te luisteren.
De opkomst was voor ons wederom overweldigend. En uit de vele reacties die we terugkregen van de bezoekers blijkt de waardering en toegevoegde waarde van deze dag. Als waardering kreeg deze dag een 7.6 van de bezoekers. We nemen als Stichting de opmerkingen en tips over deze dag mee bij de organisatie van de volgende bijeenkomst.
Plenaire deel: Onder het motto 20 jaar (Stichting) Borderline zette voorzitter Ad Kaasenbrood uiteen wat de Stichting gedaan heeft voor meer begrip in de samenleving voor de persoonlijkheidsstoornis Borderline en voor de ondersteuning van lotgenoten en naasten (psycho educatie). Tevens schetste hij de ontwikkelingen wat betreft wetenschappelijke inzichten, de behandelmethodes en vooral de vooruitgang hierin. Hij was ook heel openhartig in het wetenschappelijke inzicht dat behandelingen met name kunnen bijdragen aan verbetering van de leefomstandigheden voor mensen met Borderline en daarmee indirect ook de naasten.
Zijn betoog werd gevolgd door een aangrijpend ervaringsverhaal van onze vrijwilliger en ervaringsdeskundige Anika. Een muisstille zaal volgde ademloos haar verhaal van vallen en opstaan binnen familie, gezin en werk, maar ook de kracht die ze uiteindelijk wist te vinden om borderline een plek te geven in haar persoonlijke leven en voor haar omgeving. Nog lang na haar voordracht was het dringen rondom Anika voor het beantwoorden van vragen. Workshops Zoals elk jaar waren er weer verschillende workshops. Thema’s waren o.a. “Vraag maar raak” aan ervaringsdeskundigen en behandelaars van de borderline persoonlijkheidsstoornis en uitleg over verschillende behandelmethodes. Ik wil er twee nader uitlichten:
EQFIT. Onder de bezielende leiding van Maggie Wallet werd in deze workshop letterlijk de bokshandschoen opgenomen: EQfit werkt met het brein en combineert mentale coaching met fysieke oefeningen. Beweging laat het lichaam automatisch ‘ spreken’ . (zie foto)
En “oplopende emoties en stemmingswisselingen” door onze vrijwilligers en ervaringsdeskundigen Kate en Julie. Zij vertelden vanuit hun eigen ervaring wat er gebeurt als emoties bij iemand met borderline snel oplopen en dit zich bijvoorbeeld uit in een woedeaanval, huilbui of uit contact treden met de naasten. Hoe kun je hier mee omgaan?
Informatiestands Er waren ook weer verschillende stands van bijvoorbeeld onze eigen stichting en het Kenniscentrum persoonlijkheidsstoornissen met voorlichtingsmateriaal.
Voor de vrolijke noot zorgde een professionele tekenaar die op verzoek treffende en hilarische karikaturen tekende van bezoekers. We sloten de enerverende dag af met een hapje en een drankje. Vele aanwezigen gingen nog verder met elkaar in gesprek om ervaringen uit te wisselen en soms ook om emoties delen.
Hier kun je lezen over hoe de bezoekers deze dag hebben beleefd en beoordeeld.
We kijken als Stichting uit naar onze volgende editie in 2020.
Bestuur Stichting Borderline