Zomer

Ieder jaar als de zomer nadert begint de strijd weer. De hele zomer moet dan tot en over de rand gevuld worden met leuke, spannende, en zomerse activiteiten. Geen enkele dag mag binnen verspild worden. Ieder zonnestraaltje moet ik benutten, niet alleen voor een zo bruin mogelijke huid, maar ook voor het ‘plezier’. Iedere dag moet ik een berichtje op facebook kunnen plaatsen, net zoals alle anderen, dat ik iets leuks heb gedaan die dag: barbecueën, zwemmen, kamperen, feesten,… Als ik dat namelijk niet kan, dan weet iedereen dat ik niets heb gedaan die dag en dat mijn leven saai en leeg is. Dat mijn leven winter is.

Doordat ik zoveel druk erop leg dat iedere zomer ‘the best summer ever’ moet worden knak ik al rond mei en eindig ik weer depressief op de bank. Heel veel mensen schijnen last te hebben van een winterdepressie, ik heb bijna iedere zomer een zomerdepressie. Des te mooier het weer is des te rotter ik me voel omdat ik weer binnen op de bank hang. Met de beste wil van de wereld kan ik dan niets leuks meer bedenken dat ik zou willen doen.
Dit jaar dacht ik dat het anders zou zijn. Ik heb heel veel leuke mensen om me heen, een te gek vriendje en ik heb me nog nooit zo, in het algemeen goed, gevoeld als op dit moment. Om van deze zomer een hit te maken zou een eitje moeten worden, dacht ik. Helaas had ik geen rekening ermee gehouden dat ik vrijwel geen contact meer heb met één van mijn beste vriendinnen, mijn broer bijna dubbel fulltime werkt en mijn vriend de hele zomer bezet is omdat hij aan het eind ervan een festival organiseert. Dus het wordt een nogal eenzame zomer voor mij dit jaar. Voor iemand die zichzelf heel slecht alleen kan vermaken is dat een ramp. Persoonlijk vind ik ‘ramp’ een understatement, maar ik schijn over de kunst van het overdrijven te beschikken.
De laatste klap kwam met twee aanslagen van de belasting, waarvan ik wist dat ze eraan kwamen, maar ze vergeten was. Daardoor was, drie dagen nadat ik mijn uitkering had gekregen, al mijn geld alweer op. De komende maand ga ik leven van 5 euro per dag. Voor een roker is dat niet veel. Dus al die (dure) leuke dingen kon ik meteen al op mijn buik schrijven. De zomer, lieve mensen, bestaat voor mij niet.

Terug naar het overzicht