Workshops Landelijke publieksdag 2017

1 – Informatie over de behandelmethode Dialectische gedragstherapie (DGT). Door Radboud UMC, Antine Fest en Eline Foeken-Verwoert.

Een workshop voor alle geïnteresseerden. DGT is ontwikkeld voor mensen met ernstige borderline problematiek, waarbij sprake is van ernstige emotionele ontregeling en van impulsief suïcidaal en/of zelfdestructief gedrag. DGT is effectief bij het toenemen van gedragsvaardigheden die helpen bij het opbouwen van relaties en het effectief omgaan met emoties en levensproblemen.

2 – Informatie over de behandelmethode Schema focus therapie (SFT). Door Scelta/Mediant, Silvia Pol en Anne-Marie Claassen.

Een workshop voor alle geïnteresseerden. Schematherapie is een vorm van cognitieve gedragstherapie die mensen kan helpen om hardnekkige patronen van denken, voelen en doen te veranderen. Silvia Pol is klinisch psycholoog/psychotherapeut, Anne–Marie Claassen is psychotherapeut/milieutherapeut. Samen schreven zij het boek Schematherapie en de gezonde volwassene (2015).

3 – Informatie over de behandelmethodiek Mentalization-Based Treatment (MBT). Door De Viersprong, Liesbeth Sluijter (SPV) en Noortje Roosen (sociotherapeut).

Een workshop voor alle geïnteresseerden. Bij de MBT wordt uitgegaan van het principe dat een borderline persoonlijkheidsstoornis een stoornis is in de hechting en in het mentaliseringsvermogen. Mentaliseren houdt in dat mensen het doen en laten van zichzelf en anderen waarnemen en begrijpen in termen van gevoelens, gedachten, bedoelingen, verlangens. Patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis hebben vaak problemen op dit gebied.

4 – Vraag maar raak voor mensen met borderline. Door Stichting Borderline, Petra Janssen, ervaringsdeskundige en Niels van den Heuvel, partner.

Voorbeeldvragen zijn:
Waar heeft iemand last van?
Hoe ervaar je het etiket BPS?
Waar moet ik als partner/naaste in de omgang op letten?
Zijn er goede behandelingen?
Kan je genezen van BPS?
Kun je met BPS kinderen opvoeden?

Deze ‘Vraag maar Raak’ is voor mensen met borderline of die zich daarin herkennen en hun partners.

5 – Vraag maar raak voor familieleden. Door medewerkers van GGNet, Peter van Voorthuizen en Dorien Haverkamp.

Informatie over de ondersteuningscursus die in het land op een paar plekken gegeven wordt. Met elkaar in gesprek gaan over vragen die bij familie leven en het uitwisselen van ervaringen. Peter van Voorthuizen en Dorien Haverkamp zijn Sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen (SPV).

Deze ‘Vraag maar Raak’ is voor familieleden (omstanders) van mensen met borderline.

6 – Ouder(s) met Borderline en opvoeding van kinderen. Door Stichting Borderline, Karlijn Smits en hulpverlener Hans de Jong.

Vanuit haar eigen ervaring als moeder van een dochter van 6 jaar en het hebben van een borderline persoonlijkheidsstoornis, probeert Karlijn antwoord te geven op al uw vragen. Zij probeert ook praktische tips te geven over de praktijk van het moeder zijn en BPS te hebben. Hans de Jong zal haar aanvullen en ook vragen beantwoorden. Hij heeft jarenlang ervaring als hulpverlener en is gespecialiseerd in de borderline persoonlijkheidsstoornis.

7 – Vraag maar raak: Zelfbeschadiging. Door Melanie en Desirée (stichting Borderline) en de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging LSZ

Een workshop voor lotgenoten en omstanders. Dit jaar in een andere vorm dan voorgaande jaren. Een ervaringsdeskundige van de stichting borderline met haar zus als omstander en een ervaringsdeskundige van de stichting zelfbeschadiging (LSZ), beantwoorden al u vragen en proberen advies en uitleg te geven. Bijvoorbeeld over hoe je als omstander het beste met zelfbeschadiging kunt omgaan. 

8 – Opbouwen van je sociale netwerk. Door Stichting Borderline, Ingrid Wessels.

Hoe verder na je herstel? Je hebt je leven weer redelijk op de rails, voelt je stabiel en wilt graag weer verder met je leven. Maar hoe bouw je je sociale leven weer op, hoe kun je nieuwe contacten maken of oude weer herstellen. Wat vertel je wel of juist niet.
Een workshop voor mensen met borderline of die zichzelf daarin herkennen over de volgende stap na herstel!!

9 – Waar moet je als hulpverlener op letten in de begeleiding van mensen met borderline. Door Sinanda Benjamins en Isolde Jens van Benjamins & Jens training en coaching.

Een workshop voor hulpverleners, schooldecanen en anderen die professioneel te maken hebben met het begeleiden van mensen met borderlineproblematiek.

10 – EQfit. Door Maggie Wallet.

Bij deze workshop worden o.a. bokshandschoenen en stootkussens gebruikt. EQfit werkt met het brein en combineert mentale coaching met fysieke oefeningen. Wij zullen uitleg geven over lichaamstaal en laten zien dat beweging het lichaam automatisch laat ‘spreken’. Tijdens de oefeningen ziet u hoe mensen omgaan met situaties die goed gaan, situaties die niet gaan zoals zij willen en de irritaties die dit met zich meebrengt. Deze workshop is een kennismaking met de EQfitmethode.